Hoe kan je verschillende soorten insectenbeten herkennen?

Insecten vormen een belangrijk onderdeel van ons ecosysteem, maar helaas kunnen sommige insecten ook hinderlijk zijn voor mensen doordat ze pijnlijke beten of steken veroorzaken. Het identificeren van het soort insect dat een beet heeft veroorzaakt kan moeilijk zijn, omdat verschillende insecten vergelijkbare symptomen kunnen veroorzaken. In dit artikel zullen we onderzoeken hoe je verschillende soorten insectenbeten kan herkennen, waaronder die van muggen, teken, spinnen en meer. Door de specifieke symptomen van verschillende soorten insectenbeten te leren herkennen, kan je de juiste stappen nemen om ze te behandelen.

Enkele symptomen die je helpen om een insectenbeet te herkennen zijn:

1. Roodheid en zwelling: Insectenbeten veroorzaken meestal roodheid en zwelling rond de plek van de beet.

2. Jeuk of pijn: Veel insectenbeten jeuken of zijn pijnlijk, hoewel sommige helemaal geen ongemak veroorzaken.

3. Bijtwonden: Sommige insectenbeten, zoals bedwantsbeten, kunnen een patroon van beten in een lijn of cluster achterlaten.

4. Uitslag: In sommige gevallen kunnen insectenbeten uitslag veroorzaken, die zich kan uitbreiden tot buiten het gebied van de beet.

5. Blaren: Bepaalde soorten insectenbeten, zoals die van blaarkevers of vuurmieren, kunnen blaren op de huid veroorzaken.

6. Moeite met ademhalen of zwelling van het gezicht: In zeldzame gevallen kunnen insectenbeten een ernstige allergische reactie veroorzaken, die kan leiden tot ademhalingsmoeilijkheden, zwelling van het gezicht of de keel, of andere ernstige symptomen.

Het is belangrijk op te merken dat verschillende insectenbeten verscheidene soorten reacties kunnen veroorzaken, en dat sommige mensen gevoeliger zijn voor bepaalde soorten insectenbeten dan anderen. Als je niet zeker weet welk soort insect een beet heeft veroorzaakt, of als je een ernstige reactie ervaart, is het belangrijk om medische hulp in te schakelen.

In België zijn enkele van de meest voorkomende soorten insectenbeten:

1. Muggenbeten: Muggen zijn actief in België van de lente tot de herfst en zijn te vinden in de buurt van water of op schaduwrijke plaatsen. Hun beten kunnen roodheid, zwelling en jeuk veroorzaken.

2. Dazenbeten (=paardenvliegenbeten): Paardenvliegen of dazen komen veel voor tijdens de zomermaanden en hun beten kunnen erg pijnlijk zijn en zwellingen en of jeuk veroorzaken.

3. Tekenbeten: Teken zijn te vinden in grasvelden en bossen, vooral tijdens de lente- en zomermaanden. Hun beten kunnen ziekten zoals de ziekte van Lyme overbrengen, dus het is belangrijk om jezelf te controleren op teken na een verblijf in de buitenlucht.

4. Wespen- en bijensteken: Wespen en bijen komen veel voor tijdens de zomermaanden. Hun steken kunnen pijnlijk zijn en zwelling en roodheid veroorzaken op de plaats van de steek.

5. Spinnenbeten: Hoewel spinnenbeten minder frequent voorkomen in België dan bovenstaande soorten, zijn er enkele soorten spinnen die mensen kunnen bijten en roodheid, zwelling en pijn veroorzaken op de plaats van de beet.

Jouw insectenbeten behandelen met Calendeel® plus

Breng de gel aan op de jeukende en/of pijnlijke insectenbeten en masseer zachtjes in tot de gel volledig werd geabsorbeerd. In tegenstelling tot zalf tegen insectenbeten, laat Calendeel® plus dankzij zijn hydrogelbasis geen vette of klevende film achter op de huid. Indien nodig, kan je de gel meerdere keren per dag aanbrengen.

Breng Calendeel® plus niet aan op open wondjes of bij overgevoeligheid voor een van de bestanddelen. Bovendien is het ook belangrijk om de gel niet aan te brengen op de gezichten van baby’s en jonge kinderen, vooral niet bij de neus.

Ontdek alles over Calendeel® plus