Hoe kan je tekenbeten herkennen?

Teken zijn kleine spinachtigen die zich aan de huid van dieren en mensen kunnen hechten om zich met hun bloed te voeden. Tekenbeten kunnen allerlei symptomen veroorzaken en zelfs ziekten overbrengen zoals de ziekte van Lyme. In dit artikel beschrijven we de voornaamste symptomen van tekenbeten, hoe je een tekenbeet kan herkennen inclusief foto’s en uiteraard ook hoe je een tekenbeet kan behandelen.

Enkele tips die kunnen helpen om tekenbeten te herkennen


1. Zoek naar een teek: het eerste en meest voor de hand liggende van een tekenbeet is het vinden van de teek op uw huid. Teken zijn meestal klein, donker en hebben een rond of ovaal lichaam. Ze kunnen nog aan je huid vastzitten of je kan ze al verwijderd hebben.

2. Let op een rode plek of uitslag: een tekenbeet kan een kleine rode plek of bult op de huid veroorzaken, die gezwollen of jeukerig kan worden. In sommige gevallen kan een grotere uitslag ontstaan rond de beet, wat een indicatie kan zijn van een door teken overgebrachte ziekte.

3. Let op ziektesymptomen: als je binnen een paar weken na een tekenbeet griepachtige symptomen krijgt, zoals koorts, vermoeidheid, gewrichtspijn of hoofdpijn, kan dit een teken zijn van een door teken overgebrachte ziekte.

Als je vermoedt dat je door een teek bent gebeten, is het belangrijk de teek zo snel mogelijk te verwijderen en het gebied te controleren op tekenen van infectie of ziekte. Als je symptomen ontwikkelt of onzeker bent over de beet, zoek dan medische hulp.

Onderstaande afbeeldingen kunnen je helpen om tekenbeten te herkennen: 

Tekenbeten zorgen ervoor dat de huid rood wordt

Allergische reactie op tekenbeten

Huiduitslag door tekenbeet

Meerdere tekenbeten naast elkaar

Tekenbeet behandeling


Van teken is bekend dat ze ziekten zoals de ziekte van Lyme overbrengen, dus het is belangrijk dat je snel actie onderneemt als je door een teek wordt gebeten. Hier volgen enkele tips voor de behandeling van tekenbeten:

  • Verwijder de teek: Gebruik een pincet met een fijne punt om de teek zo dicht mogelijk bij de huid vast te pakken en trek voorzichtig omhoog met regelmatige, gelijkmatige druk. Draai of ruk niet aan de teek, want dan kunnen de monddelen afbreken en in de huid achterblijven.
  • Maak de beet schoon: Was na het verwijderen van de teek het getroffen gebied met water en zeep of gebruik een steriele zoutoplossing om infectie te helpen voorkomen.
  • Gebruik een plaatselijke gel tegen insectenbeten: Calendeel® plus helpt je om de jeuk te verlichten. Breng een dunne laag aan op de beet en wrijf lichtjes in tot de gel is ingetrokken.
  • Neem een pijnstiller: Als de beet echt pijnlijk is, dan kan je eventueel ook een pijnstiller nemen.

Let op symptomen van door teken overgebrachte ziekten zoals koorts, vermoeidheid, hoofdpijn, spier- of gewrichtspijn of uitslag. Als je een van deze symptomen ervaart, zoek dan medische hulp.

Het is belangrijk om de teek niet uit te knijpen of te pletten, omdat dit het risico op infectie kan vergroten. Vermijd ook het gebruik van huismiddeltjes zoals nagellak of vaseline om de teek te verwijderen, omdat deze methoden niet effectief zijn en zelfs het risico op infectie kunnen vergroten. Als je uitslag, koorts of andere symptomen krijgt na een tekenbeet, zoek dan zo snel mogelijk medische hulp.