Hoe herken je een muggenbeet?

Muggenbeten zijn een veel voorkomende ergernis waar iedereen wel eens last van heeft. Deze vervelende insecten komen in bijna elk deel van de wereld voor, hun beten kunnen ons dagenlang  jeuk doen hebben en laten krabben. Muggenbeten komen vaak voor tijdens de zomermaanden, wanneer de muggen het meest actief zijn. In dit artikel geven we uitleg over hoe je muggenbeten kan herkennen en hoe je ze kan behandelen, zodat jij onbezorgd kan zomeren.

Hier zijn enkele symptomen die je kunnen helpen een muggenbeet te herkennen:

1. Kleine, rode bult: een muggenbeet verschijnt meestal als een kleine, rode bult op de huid.

2. Jeuk: muggenbeten kunnen erg jeuken door het speeksel dat de mug in de huid injecteert als ze bijt.

3. Zwelling: naast de rode bult kan de omliggende huid gezwollen en ontstoken raken.

4. Pijn: in sommige gevallen kan een muggenbeet pijnlijk zijn, vooral als de mug meerdere keren in  de huid heeft gebeten.

5. Donkere vlek: na een paar dagen kan de muggenbeet in uitzonderlijke gevallen in het midden een donkere vlek ontwikkelen, die het gevolg is van opgehoopt bloed onder de huid.

Het is belangrijk op te merken dat niet alle muggenbeten bij iedereen dezelfde symptomen veroorzaken. Sommige mensen zullen geen jeuk of zwelling ervaren, terwijl anderen een ernstigere reactie kunnen hebben. Bovendien kunnen sommige mensen vatbaarder zijn voor muggen door hun lichaamsgeur of andere factoren, waardoor ze meer kans lopen gebeten te worden.

Onderstaande afbeeldingen kunnen je helpen om muggenbeten te herkennen: 

Muggenbeten

Muggenbeten op de benen

Muggenbeten op arm

Muggenbeten in nek

Hoe lang jeukt een muggenbeet nu precies?


De duur van hoe lang een muggenbeet jeukt, varieert afhankelijk van verschillende factoren, waaronder je immuunrespons, het type mug en de ernst van de beet. In het algemeen jeuken muggenbeten enkele dagen tot ongeveer een week.

De eerste jeuk kan een paar minuten of uren aanhouden en daarna geleidelijk afnemen. Sommige mensen kunnen echter gedurende enkele dagen aanhoudende jeuk en ongemak ervaren, vooral als ze een sterke allergische reactie op het speeksel van de mug hebben.

Als de jeuk langer dan een week aanhoudt, of als er andere symptomen ontstaan zoals zwelling, roodheid of koorts, is het belangrijk om medische hulp in te roepen, omdat dit symptomen kunnen zijn van een ernstigere reactie of infectie. In het algemeen is het een goed idee om niet aan muggenbeten te krabben, omdat dit de kans op infectie kan vergroten en de jeuk kan verlengen. Probeer in plaats daarvan een koud kompres of een plaatselijke gel tegen de jeuk aan te brengen om het ongemak te verlichten.

Als ik niet mag krabben, hoe verhelp ik dan mijn jeuk?

Als je zelf niet kan krabben aan de jeukende muggenbeten, dan vraag je het toch gewoon aan een  vriend? Calendeel® plus! Deze hydrogel verlicht snel de jeuk zodat je de muggenbeten al snel vergeet en kan genieten van een onbezorgde zomer.

Breng een beetje van de gel aan op de muggenbeten en masseer de gel in tot die helemaal is ingetrokken. Herhaal zoveel als nodig. Bovendien verschilt Calendeel® plus van traditionele zalf tegen insectenbeten dankzij zijn hydrogelbasis. Er blijft na het aanbrengen namelijk geen vette film achter op de huid.

Tube en verpakking Calendeel plus